dimecres, 19 d’octubre del 2016

LITERATURA

LITERATURA

  • Literatura és l’art d’escriure i de llegir. com el mot llatí literatura, que vol dir ‘escriptura’, es considerava literatura tot allò que era escrit en contraposició al que era oral. en un primer moment, la literatura buscava informar i ensenyar, però més endavant es va decantar cap a una finalitat estètica o d’entreteniment. En l’actualitat, diferenciem, doncs, els textos amb intenció artística dels textos informatius o d’altre tipus.



  • Narrativa: Textos normalment escrits en prosa en què un narrador fa que uns personatges desenvolupin unes accions. Normalment es narra en tercera persona o en primera i amb el temps verbal en passat. La rondalla, el conte i la novel·la en són les formes més característiques.

  • Poesia: Textos normalment escrits en vers i en temps present, fet que els fan més intimistes. Mostren pensaments i reflexions privades de l’autor. Es presenta en forma de poema culte, popular i experimental.

  • Teatre:  Textos dialogats escrits per ser representats per un o uns personatges en un escenari. El narrador desapareix per donar pas als personatges, els quals acostumen a parlar en present. En destaquen la comèdia, el drama i la tragèdia.